Jak zrobić sos czosnkowy?


Sos czosnkowy jest niezwykle uniwersalny. Pasuje do większości potraw: sałatek, pizzy oraz wszelkiego rodzaju mięs. Dodatkowo jest zdrowy, czosnek to naturalny antybiotyk. Jest to jeden z najczęściej wybieranych sosów, dlatego też powstało wiele wariacji z nim związanymi. Przedstawimy dwie propozycje jak przygotować sos czosnkowy: jedna tradycyjna, druga dla osób na diecie.

Tradycyjny sos czosnkowy

Śmietana 18% (200g) + 3 ząbki czosnku + dwie łyżki majonezu + szczypta soli, pieprzu i cukru

Można dodać czosnek granulowany, jednak najlepszy sos czosnkowy to ten, w którym użyty został świeżo wyciśnięty czosnek. 

Sos czosnkowy dla osób na diecie

Jogurt grecki + 3 ząbki czosnku + szczypta soli, pieprzu, cukru + odrobina oliwy

W tym przypadku możemy dodać do sosu szczyptę koperku – świeżego lub suszonego – można wybrać również oregano czy też zioła prowansalskie.