Jak zrobić naleśniki? Poznaj łatwy i szybki sposób


Naleśniki to dobry pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia, zarówno nadają się na śniadanie jak i obiad, a nawet kolację. Jest wiele przepisów, i możliwości na ich przygotowanie. My przedstawimy pomysł na pulchne i rozpływające się w ustach naleśniki, które możesz podać z dżemem, Nutellą lub serem białym i owocami. 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
1 jajko
3 łyżki oleju
1 cukier wanilinowy
Szczypta soli
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Olej do smażenia

W misce mieszamy wszystkie składniki, dokładnie tak, aby nie powstały w cieście grudki. Możesz użyć miksera, co przyspieszy i ułatwi cały proces tworzenia.

Na rozgrzaną patelnie z olejem, nalewaj chochlą ciasto naleśnikowa, po 2-3 minutach pieczenia obróć je na drugą stronę. Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, i rozwala się, dodaj do niego mąkę i kontynuuj pieczenie.