Jak ugotować kukurydzę?


Cały proces wydaje się być prosty. Obrać kukurydzę z liści, przemyć, wrzucić do wrzątku i wyciągnąć, gdy będzie już miękka. Są jednak pytania, na które odpowiemy oraz przedstawimy krótki proces jak ugotować kukurydzę tak, aby była idealnie osolona i miękka. 

Kukurydzę należy dokładnie obrać z liści oraz „niteczek” tak, aby żadna z nich nie została na kolbie. Do przygotowanego garnka lejemy tyle wody, aby była w stanie przykryć kukurydzę. Zagotowaną wodę słodzimy (1 łyżeczka cukru na litr wody). Sól sprawia, że kukurydza twardnieje, posolić możemy ją już po wyciągnięciu z wody. 

Kolbę kukurydzy wrzucamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień pod garnkiem, i gotujemy 5-10 minut. Długość gotowania zależy od naszych upodobań. Jeżeli lubimy chrupiące ziarenka po 5 minutach należy wyciągnąć kukurydzę, jednak, jeśli preferujemy miękkie należy odczekać 10 minut. Przegotowanie kukurydzy grozi jej ponownym stwardnieniem.

Ugotowaną kukurydze należy omaścić masłem lekko posolić i voilà.