Jak gotować kalafior?


Coraz częsciej słyszymy o zdrowym trybie życia, w większości restauracji możemy zamówić dietetyczne potrawy, powstaje coraz więcej siłowni i klubów fitness. Wszystko dyktowane jest zmianami w sposobie myślenia człowieka. W dzisiejszych czasach chcemy wyglądac jak najlepiej, czuć się zdrowymi i fit, dlatego szukamy ciągle nowych pomysłów na niskokaloryczne  i dietetyczne potrawy.

Dietetyczny kalafior 

Doskonałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety jest kalafior. Można go przyrządzić na wiele sposobów, jednak ugotować go też jest w pewnym sensie sztuką, bo łatwo można go przegotować i staje sie wtedy niesmaczny. Dla kazdego, kto zaczyna "przygode" z dietetycznym gotowaniem, nawet najprostsze danie wydaje sie byc problemem. Z biegiem czasu nabieramy jednak doswiadczenia ;) jezeli chodzi o gotowanie kalafiora, to smialo mozna powiedziec, ze jest to bardzo latwe i szybkie.

Jak gotować? 

Wystarczy ze zagotujemy wode, dolozymy do niej troche cukru i soli i wrzucimy kalafiora ktory należy podzielić na małe różyczki. Nie zapomnijmy jednak wczesniej o wycięciu twardej lodygi i dokładnym wyplukaniu go. Kalafiora gotujemy przez okolo 15-20 minut bez przykrycia. Sprawdzamy co jakiś czas widelcem, czy jest on juz wystarczajaco miekki. Kalafior najlepiej smakuje z bulka tarta, ktora wystarczy przyrumienic na maselku.

Inne pyszności z kalafiora 

Jezeli natomiast chodzi o potrawy z wykorzystaniem kalafiora to polecić trzeba kotleciki z kalafiora. Po ugotowaniu kalafiora, łączymy go z wczesniej namoczona w mleku bulka, 2 jajkami, szczypiorkiem oraz czosnkiem. Po wymieszaniu formujemy male kotlety. Nastepnie obtaczamy je w jaju oraz bulce tartej i smażymy na malym ogniu. Gotowe ;)